W poprawie stanu odżywienia pacjenta (przed zabiegami chirurgicznymi, chemioterapia, radioterapia)

Udowodniono, że chory z prawidłowym stanem odżywienia, lepiej przechodzi operacje oraz znosi terapię pod kątem skutków ubocznych, a jego leczenie przeciwnowotworowe wykazuje większą skuteczność.

Choroby onkologiczne są schorzeniami, które w istotny sposób pogarszają stan odżywienia pacjenta. Nowotwór jest podstępną chorobą. Wytwarzane przez niego cytokiny z jednej strony hamują łaknienie, z drugiej zaś zwiększają zużycie energii, potrzebnej nam do codziennych zajęć. Dodatkowo wydziela substancje, które rozkładają nasze białko i tkankę tłuszczową. Prostym słowem pisząc, nowotwór zjada nas od środka. Niestety, często się zdarza, że stosowane leczenie również niesie za sobą skutki uboczne, w postaci pogłębienia niedożywienia, utraty apetytu, nudności czy wymiotów. Co w takim razie można zrobić? Przede wszystkim poprawić stan odżywienia poprzez pełnowartościowe i zbilansowane żywienie, w razie potrzeby wzbogacić dietę o podanie doustnych preparatów odżywczych. Dlaczego warto? Udowodniono, że chory z prawidłowym stanem odżywienia lepiej znosi czy terapię pod kątem skutków ubocznych, a jego leczenie przeciwnowotworowe wykazuje większą skuteczność. Ponadto w przypadku każdego innego zabiegu operacyjnego, prawidłowy stan odżywienia wspomaga gojenie się pooperacyjnych ran, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań, skraca również czas pobytu w szpitalu. Jeżeli uważasz, że Twój stan odżywienia wymaga korekty albo po prostu chcesz lepiej odżywić się przed zabiegiem i utrzymać odpowiedni stan organizmu, zgłoś się do Nas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>