Domowe kostki rosołowe

Domowe kostki rosołowe są świetnym zamiennikiem gotowców ze sklepu.
A o to kilka powodów, dlaczego warto mieć takie w domu:
- mają prosty skład, bez wzmacniaczy, konserwantów i innych podejrzanych substancji – zawierają wyłącznie to co samemu do nich dodasz. Czym więcej świeżych ziół, tym większy aromat uzyskasz.
- są wydajne, raz zrobione wystarczają na bardzo długo (u mnie średnio na miesiąc) , dlatego u zapracowanych też się sprawdzi.
- jeśli jesteś fanem zup, kostki sprawdzą się idealnie – nie musisz za każdym razem robić wywaru od podstaw
- chcesz zrobić sos ale nie masz czasu na gotowanie bulionu od podstaw, domowa kostka rosołowa sprawdzi się idealnie. Wystarczy, że wyjmiesz z zamrażalnika, rozpuścisz w gorącej wodzie i gotowe. Możesz je również dodać do potrawek – świetnie wzbogacą jej smak.
- jeśli chorujesz na nadciśnienie tętnicze albo masz spory problem z obrzękami – zatrzymywaniem wody, zamień gotowe, sklepowe kostki rosołowe na te zrobione samemu! Twój organizm Ci za to podziękuje.
Składniki:
- mięso: szyjki z indyka (3 szt), żołądki indycze (3 – 4 szt) lub z kurczaka, wołowina – dowolna ilość
- marchew – 2 sztuki
- seler – ½ sztuki
- korzeń pietruszki – 2 sztuki
- natka pietruszki – 1 pęczek + 1 opakowanie suszonego
- cebula – 1 lub 2 sztuki
- czosnek – 4 ząbki
- por – 1 sztuki
- lubczyk świeży lub suszony
- przyprawy: majeranek, oregano, pieprz ziarnisty lub mielony – wedle uznania (* ja dodałam całe opakowanie majeranku i oregano plus lubczyk, pieprzu – 1 łyżeczkę), ziele angielskie – 6 sztuki, liść laurowy – 4 sztuki
- sól – wedle uznania, zawsze możesz zupę dosolić. Ja dodałam 2 łyżki
- woda lub bulion z gotującego się mięsa.
Przygotowanie:
Robione w thermomixie lub w monsieur cuisine (lidlowski odpowiednik thermomixa).
Krok 1
Mięso umyj, włóż do garnka, zalej wodą, następnie dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. W między czasie, zbierz łyżką szumowiny, które pojawią się na powierzchni garnka.
Krok 2
Warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obowiązkowo przypal na palniku. Wrzuć do miski i zmiel wszystko – robię to z prędkością 6 przez 20 sekund. Jeśli nie zmieli, czynność powtarzam. Wszystko przekładam do innej miski.
Krok 3
Mięso jeśli jest miękkie, nie musi być rozpadające się, obieram z szyjki z indyka, wrzucam do misy, dodaję reszta mięsa i mielę z prędkością 8 przez 25 sekund.
Do mięsa dorzucam wcześniej zmielone warzywa, resztę przypraw, sól i zalewam ok 500 ml wody z gotującego się mięsa lub jeśli wolisz czystą wodą. Gotuj wszystko przez 25 minut, prędkość 2 w 100 stopniach C. Następnie miksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10.
Krok 4
Po wystygnięciu można rozlewać do silikonowych foremek.
PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
Krok 1
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, razem z umytym mięsem, zielem i liśćmi. Dodać wody, na średnim ogniu doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 6 godzin (garnek przykryty w 90%), aż warzywa oddadzą cały swój smak. Jeśli używacie cebulę należy ją obrać, opalić palnikiem gazowym lub w piekarniku grillem i dodać do bulionu.
Krok 2
Następnie wyciągnąć warzywa i mięso, odcisnąć soki i wystudzić.
Krok 3
Obrane z kości mięso oraz warzywa dokładnie zblendować. Zblendowaną papkę mięsno-warzywną połączyć z pozostałym bulionem.
Krok 4
Następnie przelać do foremki silikonowej.
Kostki możesz zrobić na innym mięsie jak również możesz przygotować same warzywne. Ty wybierasz!