Czekoladowo – orzechowy krem
No to czas na coś słodkiego! Nie jest to ciasto, babeczka czy warstwowy deser ale krem, a dokładniej czekoladowo – orzechowy. Świetny na kanapkę, zwłaszcza z dodatkiem malin. Co więcej, porównam go dla Was z nutellą. Dlaczego? Żeby pokazać Wam pewne zależności. Często, na wizytach kiedy rozmawiamy o etykietach produktów, mówicie, że głównie patrzycie na tabelę wartości odżywczych, a dopiero potem na skład.
Oczywiście, jedno i drugie jest ważne ale jestem zdania, że skład ma pierwszeństwo. Zaraz Wam pokażę dlaczego. Przedstawię Wam wartości odżywcze nutelli i mojego kremu na 100 g produktu. Uprzedzam, krem można zrobić w wersji bardziej dietetycznej, ja zrobiłam go wg oryginalnego przepisu.
Nutella: energia: 539 kcal, białko: 6,3 g, tłuszcze: 31 g, węglowodany: 57,5 g
Krem: energia: 676 kcal, białko: 8,3 g, tłuszcze: 55 g, węglowodany: 35 g
A teraz popatrzmy na składy obu produktów.
Nutella: cukier, olej palmowy, ORZECHY LASKOWE (13%), MLEKO odtłuszczone w proszku (8,7%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), emulgator: lecytyny (SOJA); wanilina
Krem: 100 g orzechów laskowych, 150 g czekolady gorzkiej, 75 ml śmietany 18%, 50g masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka gorzkiego kakao.
WNIOSKI: Gdyby popatrzeć na samą kaloryczność, sklepowa nutella wygra. Czy słusznie? Pod względem zawartości tłuszczu mój krem, również nie wypada najlepiej. Spójrzmy zatem na jakość tłuszczu. W klasycznej nutelli, na drugim miejscu znajdziemy olej palmowy, orzechy laskowe w ilości 13% co na 100 g produktu daje nam 13 g. Słabo. W moim kremie jest trochę tych tłuszczy. Jest śmietana, masło, orzechy laskowe 50g na 100 g – oraz czekolada dobrej jakości i kakao. Brzmi lepiej? Ponadto jeśliby spojrzeć na dwie pierwsze pozycje nutelli w składzie, zaszczytne miejsca zajmują cukier i olej palmowy.
Zachęcam Was do tego, aby przy sprawdzaniu etykiet zajrzeć najpierw do składu, a dopiero potem na tabelę wartości odżywczych. Nie patrzmy tylko na ilość ale i na jakość!
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych,
- 150 g czekolady gorzkiej,
- 75 ml śmietany 18%,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao.
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy podpiekamy w piekarniku (w temp. 180C) ok 10-15 min. Następnie bierzemy do ręki garść orzechów, pocieramy jedne o drugie i w ten sposób zdzieramy skórkę.
Krok 2
Miksujemy orzechy w robocie kuchennym. Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników. Można zastosować śmietanę o niższej zawartości tłuszczu lub zamienić to na jogurt grecki. Zamiast czekolady, możesz dodać samo kakao. Zamiast masła możesz dodać mleko. Tylko od Ciebie zależy ile ostatecznie będzie miał kalorii.
Krok 3
Gotowym kremem napełnij czysty słoik i przechowuj go w lodówce. Krem należy zużyć w ciągu 1 tygodnia.