Umów się na wizytę
Umów się na wizytę

Marchewkowo – orzechowe muffinki

Kto z Was lubi muffinki?

Mamy dla Was propozycję na ich marchewkowo – orzechowe oblicze, które pachnie świętami.

Świetnie nadają się na II śniadanie do pracy czy szkoły lub do kawy z koleżanką.

 

Składniki:

Na 18 sztuk:

  • 3 średnie marchewki
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 320 g mąki pszennej wymieszanej z orkiszową (proporcje ustal wg siebie)
  • 100 g ksylitolu (możesz też dodać miodu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

KROK 1

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (góra i dół), a formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.

KROK 2

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż do miski.

Dodaj olej roślinny, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszaj.

Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe oraz cynamon i posiekane orzechy. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.

KROK 3

Wymieszane sypkie składniki wsyp do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszaj łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników. Dodaj jeszcze pokrojoną czekoladę, wymieszaj.

Ciastem napełnij papilotki i piecz przez ok. 25 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź.

 

 

Przejdź do góry