Marchewkowo – orzechowe muffinki

Kto z Was lubi muffinki?
Mamy dla Was propozycję na ich marchewkowo – orzechowe oblicze, które pachnie świętami.
Świetnie nadają się na II śniadanie do pracy czy szkoły lub do kawy z koleżanką.
Składniki:
Na 18 sztuk:
- 3 średnie marchewki
- 125 ml oleju roślinnego
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 jajko
- 2 łyżki masła orzechowego
- 320 g mąki pszennej wymieszanej z orkiszową (proporcje ustal wg siebie)
- 100 g ksylitolu (możesz też dodać miodu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 100 g orzechów włoskich lub laskowych
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
KROK 1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (góra i dół), a formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
KROK 2
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż do miski.
Dodaj olej roślinny, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe oraz cynamon i posiekane orzechy. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
KROK 3
Wymieszane sypkie składniki wsyp do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszaj łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników. Dodaj jeszcze pokrojoną czekoladę, wymieszaj.
Ciastem napełnij papilotki i piecz przez ok. 25 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź.