Syrop imbirowo -cytrynowy

ODPORNOŚĆ to dziś temat numer 1. No dobra, może numer 2.
CZYM JEST? To nic innego jak mur, który ma Nas chronić przed intruzami (m.in bakteriami i wirusami). W internecie znajdziecie wiele sposobów na to by go odpowiednio wzmocnić. Pamiętajcie jednak, że odporności nie zbudujemy z dnia na dzień. To suma Naszych działań.
Jednak to co możemy zrobić już dziś, to porządnie się wyspać, dobrze i zdrowo zjeść, poćwiczyć przy otwartym oknie i zrobić IMBIROWO – CYTRYNOWY SYROP!
DO CZEGO GO STOSOWAĆ?
- do wody, herbaty (w przypadku herbaty pamiętaj żeby nie dodawać syropu do gorącego naparu, ponieważ zniszczysz w nim to co najlepsze)
- możesz go też wypić z łyżeczki/łyżki
W budowaniu odporności bardzo ważna jest regularność. Dlatego, pij go codziennie, zwłaszcza teraz! To Nasz sprawdzony sposób na odporność.
Składniki:
- 2 cytryny (około 160g)
- 100 g imbiru (korzeń)
- 100 g miodu
- 300 ml wody
Przygotowanie:
Krok 1
Cytryny oraz imbir sparz wrzątkiem, osusz, następnie obieraczką obierz skórkę z cytryn (- nie wyrzucaj).
Krok 2
Wyciśnij sok z cytryn. Do garnka wlej wodę, dodaj sok z cytryny, skórki z cytryn, drobno skrojony imbir, miód. Gotuj przez 30 minut. Schłodź. Przecedź przez sito i przelej do wyparzonego słoiczka. Gotowe! W lodówce przechowuj go nie dłużej niż 2 tygodnie!