Placki ziemniaczane
Czy jak jestem na redukcji to mogę zjeść placki ziemniaczane? – bardzo często Nas o to pytacie. Jak sądzicie, można czy nie można?
Ja jestem zdania, że jak czegoś nie możesz to tym bardziej tego chcesz, więc skoro wiem, że takie smażone na głębokim oleju nie są do końca zdrowe i pewnie długo będzie się po nich odbijać, to czemu nie poszukać bardziej strawnej opcji. Po drugie, ubierz je w WARZYWA. Tak, placki ziemniaczane ze świeżymi warzywami z odrobiną winegretu smakują OBŁĘDNIE! Ponadto, warzywa dostarczą Ci (przeciwutleniaczy, które niszczą tzw. wolne rodniki (szkodliwe cząsteczki, które tworzą się m.in podczas smażenia), odpowiedzialne za uszkodzenia Twoich komórek i tkanek.
Składniki:
- ziemniaki ½ kg
- cebula 1 szt
- nasiona chia 1 łyżka
- 1 jajko
- siemię lniane 2 łyżki
- mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
- odrobina soli
- olej rzepakowy/ masło klarowane ½ łyżeczki na dużą patelnię teflonową
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obierz, następnie rozdrobnij. Ja je zmieliłam w moim Lidlomixie (monsieur cuisine connect), możesz również zetrzeć na tarce na grubych oczkach, nie na drobnych – tak aby uzyskać większe kawałki.
Krok 2
Cebulę obierz i podobnie jak ziemniaki zetrzyj lub pokrój w kosteczkę
Krok 3
Ziemniaki wymieszaj z cebulą, dodaj nasiona chia i siemię lniane oraz wbij jajko. Jeśli nie masz nasion chia, dodaj więcej siemienia lnianego.
Krok 4
Placki piecz najlepiej na patelni teflonowej. Wystarczy wtedy niewielki dodatek oleju do smażenia. Możesz je również upiec w piekarniku. Wszak obie metody sprawią, że będą mniej kaloryczne niż tradycyjne pieczone na głębokim oleju.