Umów się na wizytę
Umów się na wizytę

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy – świetna propozycja na obiad i na ciepłą kolację!

Szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna, zwłaszcza teraz kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, a sezon grypowy w pełni.

Składniki:

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny np. bazylii lub kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Dodać suchą soczewicę, przyprawyi wymieszać.

Krok 2

Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. 15 – 20 minut.

Krok 3

Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory i gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywką, od czasu do czasu zamieszać. W międzyczasie w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia i wymieszać ze śmietanką oraz posiekaną zieleniną

 

 

 

Przejdź do góry