Orzechowo – kokosowa granola
Idealna jako zamiennik sklepowego musli, dodatek do deserów, jako kruszonka do ciast albo do zjedzenia tak po prostu. Jeśli w Twojej szafce walają się pootwierane paczki nasion, płatków czy orzechów wykorzystaj je! – granola jak bigos, pomieści wszystko ;)
W Naszej propozycji znajdują się m.in. migdały, które są bogactwem witamin z grupy B, NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) czy witaminy E – m.in. usprawniają pracę naszego układu nerwowego = lepsza koncentracja. To również świetne źródło błonnika, który pomoże przy zaparciach czy redukcji masy ciała. Sytość gwarantowana!
Granola jest świetnym rozwiązaniem dla zabieganych, raz zrobiona wystarcza na długo.
Składniki:
- 50 g orzechów nerkowca
- 200 g migdałów
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g płatków żytnich
- 125 g ekspandowanego amarantusa (takiego dmuchanego ;))
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g ziaren słonecznika
- 60 g oleju kokosowego
- 75 ml syropu z agawy
- ½ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Papier do pieczenia rozłożyć na blaszce.
Krok 2
Orzechy nerkowca i migdały rozdrobnić (można wykorzystać młynek elektryczny, blender), następnie przesyp do dużej miski. Dodaj wszystkie płatki, wiórki kokosowe, ziarno słonecznika. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Olej kokosowy, syrop z agawy oraz kardamon podgrzej. Mieszankę płatków dorzucić do mieszanki z olejem kokosowym i dokładnie mieszaj do momentu połączenia się składników.
Krok 4
1/3 granoli równomiernie rozłóż na blaszce i umieść na dolnym poziomie piekarnika. Piec od 10 – 20 minut (w dużej mierze zależy od piekarnika), aż płatki się przyrumienią. Granolę razem z papierem zdjąć z blachy i poczekać, aż zupełnie ostygnie. Czynność powtórzyć.